Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2006

OTE DSL και Bandwidth

Αυτό το post ξεκίνησε ως comment στο podcast του papo αλλά λόγο του μήκους που απέκτησε κατέληξε εδώ. Στο 5ο papocast γίνονται σχόλια για την ποιότητα των ΑDSL που παρέχει ο ΟΤΕ και φυσικά δράττομαι της ευκαιρίας να συνηγορήσω υπέρ του διαβόλου. Πριν όμως φορέσω την περούκα και αρχίσω με τα κλασικά «αξιότιμε πρόεδρε...» να δηλώσω ότι θεωρώ την ποιότητα των aDSL γραμμών του ΟΤΕ τόσο σάπια όσο σάπιοι είναι και οι Ελληνικοί internet providers. Με άλλα λόγια πιστεύω ότι όλοι αυτοί μαζεύτηκαν για να γελάσουν μαζί μας. Α! Και για να μη νομίζετε ότι αυτά που θα πω τα βγάζω από το κεφάλι μου να δηλώσω ότι εργαζόμουν ως τεχνικός δικτύου στον ΟΤΕ. Αρχίζουμε αξιότιμε κύριε πρόεδρε...

Περί loopback συσκευών
Συσκευές που έχουν τη δυνατότητα να τεστάρουν την ποιότητα και την ταχύτητα μιας γραμμής βρίσκονται στην κατοχή των τεχνικών του ΟΤΕ και χρησιμοποιούνται. Οι συγκεκριμένες που είδα με τα μάτια μου δεν τέσταραν aDSL γραμμές αλλά cable. Αυτές οι συσκευές έχουν τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να μετρήσουν και το down/up stream bandwidth και το SNR (Signal Noise Ratio). Η αλήθεια να λέγεται, δεν είδα με τα μάτια μου χρήση αυτών των συσκευών πάνω σε γραμμές aDSL αλλά από την εμπειρία μου (και τη γρήγορη ανάγνωση που έκανα στο manual αυτών) πιστεύω ότι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και για μετρήσεις πάνω σε aDSL.

Στην περίπτωση του papo η ερώτηση που του έκανε το support για το αν έχει χρησιμοποιήσει κάποιο speedtest θα έγινε μάλλον για να φιλτράρει τα άτομα που πιάνουν 30k/s και έχουν την εντύπωση ότι επειδή πλήρωσαν για 40k/s θα έχουν μόνιμα 40k/s. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνεις τον χρόνο των τεχνικών. Δε μπορείτε να φανταστείτε τους χριστούς και τις παναγίες που θα έπεφταν αν πήγαινε ένας τεχνικός να δει μια βλάβη όπου στο ticket θα έγραφε «χαμηλό bandwidth 30k/s αντί για 40k/s» (ή κάτι τέτοιο). Το παραπάνω μπορεί να φαίνεται αδικαιολόγητο μιας και αυτή είναι η δουλειά ενός τεχνικού, αλλά είναι και η πραγματικότητα.

Προβλήματα δικτύου ΟΤΕ
Η χρήση χαλκού για τη μετάδοση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων γίνεται από όλους τους παροχείς ανά τον κόσμο, οι κύριοι λόγοι είναι ότι είναι φτηνό και φυσικά ότι χρησιμοποιείται πολλές δεκαετίες. Είναι δύσκολη έστω και η σκέψη του να ξηλώσουν όλα αυτά τα καλώδια από τη γη και να τα αντικαταστήσουν με οτιδήποτε άλλο. Η σκέψη λοιπόν επικεντρώνετε στο να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο της δυνατότητες του χαλκού. Η aDSL2+ έχει τη δυνατότητα ρυθμού μετάδοσης ως και 50MBit/sec αλλά αυτό θα το δούμε αργότερα. Το βασικό πρόβλημα που έχει ο χαλκός είναι ότι επηρεάζεται πολύ εύκολα από το θόρυβο (ηλεκτρονική έννοια θορύβου), πρακτικά για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος να πω ότι ένα καλώδιο χαλκού που βρίσκεται σε χώρο με μεγάλη υγρασία μπορεί να «αποκτήσει» απώλεια ως και 70% του ρυθμού μετάδοσης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δύσκολα αντιμετωπίζεται.

Ρυθμός Μετάδοσης Χαλκού και η Οπτική Ίνα
Όπως προανέφερα ο χαλκός με τη σημερινή τεχνολογία μπορεί να μεταφέρει ως και 50ΜΒit/sec, φυσικά όμως αυτά τα νούμερα είναι θεωρητικά και στην ίδια θεωρία υπάρχει η προϋπόθεση το dslam να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 1500 μέτρων. Η θεωρία του φίλου σου του Βασίλη να μεταφερθούν τα dslam στα καφάο είναι κάτι που γίνεται (γινόταν μάλλον) πράξη. Αυτό που άρχισε ο ΟΤΕ πριν 2 χρόνια και πλέον έχει μείνει στη μέση για λόγους που δε γνωρίζω είναι η καλωδίωση με οπτική ίνα από τα «κέντρα» του ΟΤΕ στα καφάο. Το project έλεγε στο πρώτο μέρος του η οπτική ίνα θα σταματάει στα καφάο και από εκεί θα φεύγει χαλκός μέχρι το box της πολυκατοικίας και ξανά χαλκός ως τον τελικό χρήστη. Το δεύτερο μέρος του project έλεγε ότι η οπτική ίνα θα συνέχιζε από τα καφάο μέχρι το box της πολυκατοικίας και από εκεί χαλκός. Αυτό καταλαβαίνουμε ότι θα σήμαινε όντως ταχύτητες της τάξης των 50MBit/sec. Δυστυχώς το project αυτό σταμάτησε πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος του για λόγους πολιτικής του ΟΤΕ που δεν πρόκειται να καταλάβω ποτέ. Από την άλλη η συνεργασία μου με τον ΟΤΕ έχει παύσει εδώ και 2 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχει ξαναρχίσει η εγκατάσταση των οπτικών ινών και εγώ (όπως και οι περισσότεροι από εσάς) να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι (μακάρι, μακάρι, μακάρι).

Κουράστηκα με αυτό το post και σίγουρα προς το τέλος του παρέλειψα αρκετές λεπτομέρειες που μπορεί να χρειάζονται αλλά έτσι είναι η ζωή. Κάποια στιγμή θα προσπαθήσω να περιγράψω τη διαδικασία της εγκατάστασης μιας aDSL γραμμής, κάτι το οποίο ελπίζω ότι θα δείξει πως τις περισσότερες φορές δε φταίει ο ΟΤΕ αλλά ο ISP σας για τα προβλήματα χαμηλού bandwidth.

1 Comments:

Blogger javapapo said...

Κατουσίαν.....
1.ΟΤΕ δικτυο...δεν έχει εικόνα της ποιότητας των γραμμών. STOP!
2.Πουλαει και πουλανει φουμαρα και μεταξωτες κορδελες..για Triple Play services..o κοσμος πρεπει να ξυπνησει- Spread the word!Oχι μονο αυτος βγαίνουν και αλλοι ..και μας λενε οτι θα μας τα δωσουν πανω σε αυτό το δίκτυο χααχ!

3. Υπάρχουν ακόμα ατυχοι με τον χαλκό..που ..η γραμμη τους εχει φερεσυχνο.....τι να λεμε για οπτικες.You know φερεσυχνο...

4.Οσο αναφορα τις οπτικες..και τα ΚΑΦΑο..εγω ακομα δεν ειδα τιποτα..ισως να ειπανε οτι το κανανε σε κανενα κεντρικο..το υπολοιπο δικτυο μαλλον συνεχιζει οπως εχει με οτι και να σημαινει!

5. Μια βολτα απο το adsl.gr θα σε να δεις τι γινεται σε πολλες περιοχες με τιγκαρισμενα DSLAM..εκει να δεις γελιο..μαλλον και στην περιπτωση μου αυτό ειναι! Που ειναι ο ΟΤΕ εκει και ο σχεδιασμος του για ευρωζωνικότητα!

6. και τελος για να γελασουμε..αμα της γκομενας στο τηλ..της ελεγα εχω τεραστια pιng θα καταλαβαινε αν εχω προβλημα και θα με ξεχωριζε; ΚΑΙ ΠΩΣ μπορει να ειναι βεβαια...οτι εγω της ελεγα την αληθεια..δεν ειναι τακτικη αυτη για τσεκάρεις τον πελάτη σου!

ευχαριστω για τον χρονο σου!

20:08  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home